Visa en utskrivingsbar sida
Kött-oxfilé
Gorgonzolainbakad oxfilé
Portioner: 4

Ingredienser
4 st ca 4 cm tjocka oxfilébitar

1 1/2 hg gorgonzola

4 frysta smördegsplattor

svartpeppar

salt

1 ägg till pensling

Tillagning
Stek oxfilén i het panna så den får fin färg runt om. Lägg på fat och låt svalna. Kavla de tinade smördegsplattorna tunt. Dela osten i fyra delar och lägg mitt på smördegsplattan. Häll av köttsaften från de avsvalnade köttbitarna. Salta köttet lätt och peppra. Lägg köttet på osten. Skär bort hörnen på smördegsplattorna (sparas). Vik därefter ihop och tryck till kanterna ordentligt.
Vispa upp ägget lätt med gaffel och pensla på lite i skarvarna.
Vänd nu paketen och lägg dem med skarvarna nedåt på smort ugnssäkert fat.
Skär ut små löv eller andra dekorationer av smördegsresterna.
Pensla smördegspaketet med ägg.
Lägg på eventuella dekorationer och pensla även dessa.
Gräddas i 175° - 200° ca 20 minuter eller till dess paketen fått vacker färg.

Sås:

1 stor eller 2 små gula lökar
4 dl grädde
1 1/2 buljongtärning (Poule au pol)
svartpeppar (mellanmalen)
köttsaft från oxfilén
Till såsen börjar man med att finhacka löken och fräsa den på låg värme tills den är genomskinlig.
Häll på grädde och köttsaft.
Lägg i buljongtärningen och peppra rikligt.
Låt såsen puttra i minst 20 minuter.
Rör om då och då. Smaka av mot slutet och tillsätt eventuellt mera peppar eller salt.
Om såsen känns för tjock späd med lite vatten.

Servera den gorgonzolainbakade oxfilén med den goda såsen, potatiskroketter och sallad.




Besöksräknare: 8724
webmaster@receptsamling.nu


Skriv gärna en rad i min Gästbok det sporrar mig att fortsätta med receptsamlingen.