Visa en utskrivingsbar sida
Bröd
Eva´s goda limpor
Portioner: 4-6 styck

Ingredienser
1 hg jäst
5 dl vatten + 5 dl filmjölk
1 dl lingonsylt
3 msk brödkryddor
2 dl rågkross
1 dl havregryn
5 dl vetemjöl (gärna special)
ca 15 dl rågsikt
1 dl olja
1 dl sirap
1 dl havregryn
1 dl russin

Tillagning
Koka upp vattnet och häll över rågkrosset. Häll i filmjölken, lingonsylten, oljan,russinen och havregrynen. Blanda och låt ev svalna till 37 grader (annars dör jästen)
Häll vätskan över den söndersmulade jästen och lös ut jästen i degvätskan. Blanda i mjölet efter hand. Ovanstående mängd är bara ett riktvärde. Tillsätt så mycket mjöl att degen blir hanterbar. Låt jäsa i 1 timme och baka sedan ut 4-6 härliga stora limpor. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter på plåt, skåra bröden innan jäsningen. Pensla med vatten blandat med sirap, smält margarin och salt, med jämna mellanrum. Pensla när de är färdiggräddade och vira in dem i handdukarar för att kallna.
Baka i 175 grader helst i varmluftsugn.


Detta är en egen vidareutveckling av ett recept ur en bok som heter Vårt dagliga bröd.
För att få ett ännu godare bröd. Byt ut oljan mot isterflott istället. Att jag har med olja i receptet är för att det är ganska omständigt att göra isterflott och det kan vara ganska svårt att få tag istrar. gör du isterflott själv så är ett tips att hälla det i iskubsfack och ta fram 2-3kuber till 1 sats deg.


Källa: Eva Rosqvist   Email: er@receptsamling.nu

Besöksräknare: 4508
webmaster@receptsamling.nu


Skriv gärna en rad i min Gästbok det sporrar mig att fortsätta med receptsamlingen.