Visa en utskrivingsbar sida
Köttfärs
Festgratäng
Portioner: 5-6 portioner

Ingredienser
700 g köttfärs
2 msk smör eller margarin
1 burk krossade tomater
1 stor purjolök
200 g rökt skinka
1 stor burk skivade champinjoner
3 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
10 stora potatisar
3 dl riven ost
3 dl grädde



Tillagning
Här måste man välja en mjölig potatissort precis som till Janssons frestelse. Det är retsamt med stenhårda potatisslantar som envisas med att vara "al dente" trots dubbel tid i ugnen.

Ugnstemperatur: 200°

Bryn köttfärsen i smör.
Mosa med en gaffel så att köttfärsen blir grynig.
Häll på de krossade tomaterna och låt koka några minuter.
Krydda med 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar.
Bryn purjolöken, skinktärningarna och champinjonerna.
Skala därefter potatisarna och skär dem i centimetertjocka skivor.
Lägg en tredjedel av potatisen i botten av en stor form (ca 30x40 cm).
Salta på varje potatislager.
Slå på hälften av köttsås och purjoblandning.
Täck med de sista potatisskivorna.
Strö på riven ost och häll på grädden.
Ställ formen täckt med alfolie i ugn i 30 minuter.
Ta bort folien och låt gratängen stå ytterligare 20-30 minuter.
Servera med sallad.



Besöksräknare: 13693
webmaster@receptsamling.nu


Skriv gärna en rad i min Gästbok det sporrar mig att fortsätta med receptsamlingen.